Uppvärmningsbränslen
-
För uppvärmning av småhus används ett destillatbränsle, Eldningsolja 1-2, medan större värmeverk och fartyg använder tyngre återstodsoljor, Eldningsolja 3-6.
Standarder
De tyngre delarna av råoljan innehåller de högsta halterna av föroreningar som svavel, kväve och metaller. Halter av föroreningarna regleras i lag eller i standarder för att minska miljöpåverkan. I Sverige har svavelhalten reglerats sedan 1968 och successivt skärpts. Svavelskatt har införts på produkterna och de eldningsoljor som nu säljs i Sverige har mycket låga svavelhalter.
Kvalitetsklasser
Eldningsoljornas indelning i olika kvalitetsklasser beror främst på egenskaper vid hanteringen. Tunga oljor har hög viskositet och hög stelningstemperatur kräver större investeringar i lagrings- och hanteringssystem.
Historik
Svavelhalter har för eldningsolja 1 reglerats i lagstiftningen enligt följande:
- 1 oktober 1977 max 0,5 vikt% svavel
- 1 oktober 1980 max 0,3 vikt% svavel
- 1 oktober 1987 0,2 vikt% svavel som årsmedelvärde
- 1 januari 1995 max 0,2 vikt% svavel
Kommentar
1 januari 1990 infördes svavelskatt om svavelhalten översteg 0,1 vikt% svavel, vilket medförde att svavelhalten i eldningsolja 1 i praktiken reducerades till max 0,1 vikt% svavel. Från 1 januari 2002 sänktes denna gräns för uttag av svavelskatt till 0,05 vikt% svavel vilket har gjort att eldningsolja 1 av standardtyp håller max 0,05 vikt% svavel.
-
Den 1 juli 2004 trädde en ny föreskrift i kraft, NFS 2000:4 som nu ersatts av NFS 2003:24, som innebär att alla oljetankar mellan 1-10 m3 måste besiktigas med regelbundna intervall.
Oljetank utomhus och ovan jord
För oljetank utomhus och ovan jord gäller att besiktningen skall vara genomförd senast den 1 juli 2004. Besiktningen måste genomföras av företag som har ackreditering av SWEDAC. Det är därför viktigt att besiktningen utförs före den 1 juli 2004 för att man inte skall riskera åtalsanmälan för miljöbrott. Det kan vara svårt att hinna få det utfört innan 1 juli 2004 men då är det viktigt att det åtminstone beställs före detta datum. Se till att få beställningen bekräftad skriftligt. Oljetanken behöver inte vara tömd då besiktningsfirman kan ta hand om oljan under besiktning och rengöring och kan sedan fylla tillbaka den i tanken.
I en oljetank bildas alltid kondensvatten. Detta kan medföra driftstörningar i oljebrännaren samt orsaka rostangrepp i tanken. Regelbunden kontroll och skötsel av oljetanken höjer driftsäkerheten.
Föreskrifter
Den 1 juli 2000 trädde en ny föreskrift i kraft (NFS 2000:4) som innebär att alla oljetankar mellan 1 och 10 m3 måste besiktigas med regelbundna intervall. Tidigare gällde det bara oljetankar som är under mark. Beroende på var oljetanken är placerad gäller olika regler (se nedan). Reglerna omfattar även rörledningar. För tankar över 10 m3 gäller Sprängämnes-inspektionens regler (nu inom Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskaps organisation).
Oljetank inomhus
En första besiktning skall vara genomförd senast den 1 juli 2006. Ur besiktningsprotokollet framgår när nästa besiktning senast måste ske. Intervallet är normalt 6 år men kan också uppgå till 12 år beroende på oljetankens utförande och material.
Oljetank utomhus ovan jord
En första besiktning skall vara genomförd senast den 1 juli 2004. Normalt intervall är oftast 12 år men kan i vissa fall vara kortare.
Oljetank utomhus under jord
Dessa tankar omfattas redan tidigare av krav på besiktning. Besiktningsintervallet styrs av oljetankens placering och konstruktion. När nästa besiktning skall utföras framgår av tillståndet från kommunen.
Oljetank inom vattenskyddsområde
Oljetankar inom vattenskyddsområde skall redan vara registrerade hos kommunen. Hör med din kommun vad som gäller för Din oljetank.
Besiktning
I samband med besiktningen görs följande undersökningar eller kontroller:
- Rostangrepp
- Behovet av förbättrat rostskydd
- Invändig målning
- Tillbehör som t.ex. överfyllningsskydd
- Tätheten hos oljetank och rörledningar
- Sprickbildning i plasttankar
- Sekundärt skydd (s.k. invallning)
När detta är gjort upprättas ett besiktningsprotokoll. Fastighetsägaren ansvarar för att besiktningen genomförs inom rätt tid och inom uppställda ramar. Besiktningen måste genomföras av företag som har ackreditering av SWEDAC.
Man behöver inte vara speciellt orolig för att oljetanken inte skall klara besiktningen. Erfarenheten visar att de flesta oljetankar blir godkända direkt. Ibland krävs en mindre reparation som då görs i samband med besiktningen. Reparationen kan bestå i att oljetanken spacklas i botten på de delar som kan ha små rostporer.
-
Rengöring
Även om föreskrifterna inte kräver att tanken skall besiktigas oftare än vart 12:e år så kan det ändå finnas behov av att tanken rengörs oftare.
Oljefilter
Självklart skall ett bra filter finnas i anläggningen. Helst ett spin-on filter med vacuummeter för att se när det är dags att byta filtret
Flytande sugslang
Flytande sugslang tar bara den renaste, vattenfria oljan strax under ytan i oljetanken och minskar risken för igensatta munstycken, filter och frysning
Automatisk avluftning
En automatisk avluftning av eldningsolja (exempelvis en Tigerloop) kan spara pengar eftersom luft i oljan är de vanligaste orsakerna till driftstopp. Tigerloopen möjliggör enrörssystem och gör att avluftad olja kommer fram till oljebrännaren. Undertrycksventil Undertrycksventil (rörbrottsventil) passar till system där oljebrännaren ligger på samma nivå som oljetanken. Om en läcka skulle uppstå hindrar denna ventil tanken från att tömmas p.g.a. häverteffekten eller självtryck. Med denna ventil så övervakas ledningen ständigt mot läckage. Borde finnas i alla anläggningar.
Oljan
Beställ oljan via Drivkraft Sveriges medlemsföretag vilket då garanterar att du får en eldningsolja som uppfyller alla kvalitetskraven i Svensk Standard SS 15 54 10 med ett lågt vatten- och partikelinnehåll. Oljetank ur bruk Observera att om du tar oljetanken ur bruk eller avlägsnar den så är du skyldig att ta bort påfyllningsröret och avluftningsledningen så att oljetanken inte fylls på av misstag